Missie

Uitgeverij Komma is een kleine uitgeverij en dat is een bewuste keuze. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat wij door klein te blijven persoonlijk contact, betrokkenheid en kwaliteit kunnen nastreven. Het maken van een boek is bij ons een samenwerking waarbij de content en wensen van de auteur in combinatie met onze expertise leiden tot de meest bijzondere boeken.

Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel. We werken dan ook nauw samen met ontwerpers, drukkerijen en specialisten die eenzelfde niveau nastreven. Iedere inhoud heeft een andere vorm nodig om het best tot z’n recht te komen. In die zoektocht denken we graag buiten de gebaande paden en geven wij creativiteit de vrije ruimte. De woorden ‘dat kan niet’ dagen ons uit om op zoek te gaan naar een manier waarop we het toch kunnen realiseren.

Wij zijn van mening dat de mooiste boeken voortkomen uit persoonlijk interesse en passie. Omdat wij een grote liefde hebben voor kunst, fotografie, koken en maatschappelijk relevante onderwerpen, zijn dat de thema’s waar wij ons in hebben gespecialiseerd. Het is ons doel om de emotie die wij voelen bij een onderwerp te vertalen naar een vorm en op die manier de emotie over te dragen op de uiteindelijke eigenaar van het boek. 

The making of 'Rijks, Masters of the Golden Age'

Visie

Het is ons streven om de meest toonaangevende uitgeverij van Nederland te zijn op het gebied van kunst-, fotografie- en kookboeken. Niet toonaangevend in de omvang van de uitgeverij of het aantal boeken dat wij op jaarbasis publiceren, maar toonaangevend in de uniciteit van onze bijzondere uitgaves die wij met passie en liefde realiseren.

Wij geloven in kwaliteit boven kwantiteit en denken groots. Het is ons doel om van ieder boek een spraakmakende uitgave te maken.

The making of 'Vincent Van Gogh, the sketchbooks and more...' © Gerrit Schreurs

Team

Steven Hond

Mijn liefde voor boeken begon op jonge leeftijd. Als 14-jarige jongen werkte ik al bij verschillende drukkerijen. Dat beviel zo goed dat ik op mijn 30e mijn eigen drukkerij Flevodruk Harderwijk begon. Gespecialiseerd in het drukken van kunstboeken hebben we verschillende prijzen ontvangen, met als kers op de taart in 1999 de erkenning ‘Beste drukkerij ter wereld’ toegekend door Sappi.

Ik keek als drukker altijd met veel plezier toe hoe de uitgever bezig was met de uitgaves en wilde zelf ook graag op die manier met boeken bezig zijn. Daarom besloot ik van rol te wisselen en begon in 2000 met uitgeverij PS Items. Vervolgens zette ik in 2007 uitgeverij d'Jonge Hond op waar later de imprint Uitgeverij Komma uit voort is gekomen.

Ik geef alleen boeken uit waar ik een persoonlijke passie voor heb. Door de jaren heen heb ik mij met name gespecialiseerd in kook-, fotografie- en kunstboeken. Met de ervaring vanuit de drukkerij kan ik als uitgever vaak een stap extra zetten. Daarnaast heb ik een groot netwerk aan ontwerpers en specialisten om mij heen verzameld waarmee ik de meest bijzondere boeken kan maken die regelmatig bekroond worden.

Steven Hond

Foto: Corbino

Willemien Geenen

De eerste keer dat ik Steven ontmoette was er meteen een klik. Met een gedeelde passie voor boeken, kunst, fotografie en koken en een vergelijkbare neiging om dingen graag anders te willen doen, hadden we een stevige basis om op samen te werken.

Hoewel mijn huis door de hoeveelheid boeken wordt overgenomen, had ik in alle eerlijkheid nooit gedacht dat ik in het boekenvak zou gaan werken. Als kunsthistorica met een Master 'Kunstbeleid en -management, sturing creatief ontwerp' kwam ik logischerwijs in eerste instantie in de kunstsector terecht. Ik heb ervaring opgedaan in musea, galeries en op kunstbeurzen en heb enkele jaren mijn eigen fotografie-galerie gehad.

Per toeval kwam ik na verloop van tijd in de uitgeverswereld terecht en dat voelde al snel als een op maat gemaakte jas. Elke uitgave is een nieuw project met nieuwe mogelijkheden en uitdagingen. Ik geniet enorm van het proces dat start met een idee en eindigt met een prachtig boek.

Willemien Geenen

Foto: Corbino

Geraldine te Gussinklo

Ik houd van alle boeken, zelden zie je echter zulke bijzondere uitgaven als die van Uitgeverij Komma. Toen ik de kans kreeg om zelf bij te dragen aan het prachtige fonds greep ik die dan ook met beide handen aan. Sinds mei 2022 bekleed ik de functie van assistent uitgever.

Ik heb Kunstgeschiedenis en Nederlands gestudeerd, wat een gouden combinatie blijkt te zijn in het werk bij een uitgeverij van onder andere fotografie- en kunstboeken. Voorheen werkte ik als hoofdredacteur van meerdere tijdschriften wat mij de ervaring in het coördineren van het publicatieproces opleverde.

Als assistent uitgever zie ik mezelf als een verbindende factor tussen de uitgever, de auteur en natuurlijk het eindproduct: het boek. Ik geniet van elke uitdaging die een nieuwe uitgave met zich meebrengt en ik ben graag betrokken bij de verschillende fases en aspecten van elk project, vanaf het eerste creatieve concept tot de details van de afwerking.

Geraldine te Gussinklo

Foto: eigen archief

Coen Sligting

Een toevallige ontmoeting met Steven is uitgemond in een inmiddels jarenlange samenwerking.

Opgegroeid in een familie van kunstschilders en theatermakers kwam ik als vanzelfsprekend al vroeg in aanraking met de wereld van de kunst. Ik ben opgeleid tot fotograaf, maar in 1986 kwam ik via veel omwegen in het boekenvak terecht.

In de jaren ’90 ben ik bijzondere boeken met name op het gebied van kunst en architectuur gaan importeren en distribueren. Daarnaast heb ik voor een aantal Amerikaanse uitgevers een markt gecreëerd in onder andere Duitsland, België, Italië en Spanje... en met succes. Al snel werd de verkoop van mooie boeken mijn passie.

Omdat distributie steeds meer centraal geregeld wordt ben ik me meer en meer gaan richten op de vertegenwoordiging van de uitgeverij en denk ik mee over de kansen en mogelijkheden voor nieuwe unieke projecten.

Coen Sligting

Foto: Corbino

SamenwerkingenJonnie Boer

‘Puurst’ van Jonnie en Thérèsse Boer was één van de eerste culinaire boeken die Steven uitgaf onder Uitgeverij Komma in opdracht van restaurant de Librije.

De samenwerking met Jonnie en Thérèse heeft geleid tot een resultaat waar we trots op mogen zijn. Dat werd bevestigd toen het boek in 2013 door Gourmand in Parijs werd uitgeroepen tot het beste chef boek van de wereld. ‘Puurst’ was het startschot voor het uitgeven van meer culinaire boeken en heeft de liefde voor koken bij Steven aangewakkerd. 

Mercis Publishing

Drie jaar werkten we nauw samen met Mercis Publishing aan de bijzondere uitgave 'nijntje XXL miffy'.

De illustraties van Dick Bruna zijn visionair en vooruitstrevend. Nergens wordt zijn visie en vakmanschap duidelijker dan in zijn beroemdste creatie: nijntje. Steven had dan ook de grote wens om een collectors edition te maken waarbij de focus ligt op Dick Bruna als baanbrekend illustrator en waarin wordt onderstreept dat Bruna's werk tussen de grote Nederlandse kunstnamen hoort.

Mercis bewaakt sinds 1971 wereldwijd de auteursrechten van Dick Bruna en is nauw betrokken bij de ontwikkeling van alle producten. Dat doen zij met veel zorg, liefde en plezier. We voelen ons vereerd dat we van Mercis het vertrouwen hebben gekregen om deze bijzondere uitgave te realiseren. 

Marcel Wanders

Steven reist veel en vaak leidt die reistijd bij hem tot de beste ideeën. Zo is ook het plan ontstaan om een boek te maken over de schilderijen uit de eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Een boek met zo’n onderwerp verdiende een bijzondere uitgave. Steven zag meteen een XXL boek voor zich inclusief een tafel waar deze op gepresenteerd kon worden. Hij besloot ontwerper Marcel Wanders te benaderen om deze tafel vorm te geven. Toen Steven vertelde over zijn idee werd Marcel meteen enthousiast. Hij wilde graag een tafel ontwerpen, maar alleen onder de voorwaarde dat hij ook het boek mocht vormgeven.

Dit was het begin van een jarenlange samenwerking tussen Marcel en onze uitgeverij. Inmiddels zijn er uit deze samenwerking verschillende producties van ‘Rijks, Masters of the Golden Age’ voortgekomen en voelen wij ons tot op de dag van vandaag vereerd dat Marcel zijn naam aan de uitgeverij heeft willen verbinden.

Big Green Egg

Na de eerste culinaire uitgaves van Uitgeverij Komma werd koken voor Steven een uit de hand gelopen hobby. Dat werd nog erger toen Big Green Egg Europe hem vroeg om een boek voor ze uit te geven. Steven was van mening dat hij, om een goede samenwerking aan te kunnen gaan, de Big Green Egg moest uitproberen.

Het gebruik van de Big Green Egg heeft geleid tot een enorm enthousiasme van Steven over het product. Naar eigen zeggen veranderde de manier van koken zijn leven. ‘The Big Green Egg book’ was de start van een intensieve samenwerking met Big Green Egg, waar wij inmiddels meerdere prachtige boeken voor hebben mogen uitgeven.

Van Gogh Museum

‘Vincent van Gogh, the sketchbooks and more…’ is misschien wel één van de meest bijzondere en grootschalige opdrachten die Uitgeverij Komma heeft gekregen. Met een team aan vakmensen hebben wij in samenwerking met het Van Gogh Museum en Typography Interiority & Other Serious Matters de 4 bewaard gebleven schetsboeken van Vincent van Gogh, tot op de vlekken en scheurtjes na, exact nagemaakt.

De originele schetsboekjes zijn erg kwetsbaar en worden daarom zelden getoond aan het publiek. Het Van Gogh Museum kan nu de originele schetsboeken veilig bewaren en de facsimile’s aan het publiek laten zien. Daarnaast hebben verzamelaars de kans om de schetsboekjes in huis te halen als een echte collectors item in een gelimiteerde oplage.

Ontwerpers

Ontwerpers

Wij vinden het belangrijk dat de inhoud van onze boeken optimaal tot z’n recht komt in zijn drager en streven daarbij een hoge kwaliteit na. Daarom worden onze boeken vormgegeven door professionele ontwerpers.

Iedere vormgever heeft zijn of haar eigen handschrift. De opdracht voor de vormgeving van een boek past daardoor de ene keer beter bij de één en de andere keer beter bij een ander. Onze keuze voor de vormgever is voor ieder boek weloverwogen.

We hebben een groot netwerk aan ontwerpers en kijken altijd om ons heen of er vormgevers zijn waar we nog mee zouden willen samenwerken. Door de jaren heen hebben zich een paar ontwerpers aan Uitgeverij Komma verbonden en zijn daardoor bepalend geweest voor de kwaliteit en stijl van onze uitgaves. We werken met ontzettend veel plezier met ze samen en door de verschillende uitgaves die we met ze hebben gemaakt zijn ze een belangrijk onderdeel geworden van ons team:

Typography Interiority & Other Serious Matters
Wout de Vringer
Bob van Dijk Studio
Ronald Timmermans
Design by Toko

d'Jonge Hond

Uitgeverij Komma is een imprint van Uitgeverij d’Jonge Hond, die Steven Hond in 2007 oprichtte. Onder d’Jonge Hond zijn veel spraakmakende boeken uitgegeven. Deze bijzondere uitgaves zijn inmiddels uitverkocht maar verdienen naar onze mening ook een plekje op deze website. Daarom hebben we een kleine selectie gemaakt die we met veel plezier aan je presenteren:

 • Hommage aan Kees Verwey | Ed Wingen, Hans Gobes en Ruud Lapré
 • Fashion illustrations | Piet Paris
 • Tinkebell | Tinkebell
 • Vincent Mentzel | Geert Mak, H.J.A. Hofland en Vincent Mentzel
 • Contrapunten | Cees Andriessen en Willem van Toorn
 • Om Edittha | Gerti Bierenbroodspot, Harm Botje en Simon Vinkenoog
 • See ya later | Patricia Steur
 • North Sea Jazz Festival 1976-2000 | Eddy Determeyer
 • Piercing the spirits | Rinke Nijburg
 • Emiel van Moerkerk | Minke Vos en Bruno van Moerkerken
 • Hard love | Cornelie Tollens
 • Henk Schiffmacher, Netto inhoud | Ronald Timmermans, Almar Seinen en Henk Schiffmacher

Wonderful Art Books

Wonderful Art Books is een initiatief van Steven Hond in samenwerking met de bekroonde theaterproducent Robin de Levita. 


Steven ontdekte tot zijn verbazing dat er nagenoeg geen websites bestaan die volledige gericht zijn op collector edition kunstboeken. Als verzamelaar moet je op verschillende plekken zoeken om inzicht te krijgen in het aanbod. ‘Dat moet anders kunnen’ dacht Steven en zo ontstond het idee voor een platform waar enkel collector's editions aangeboden worden.

Hij legde zijn idee voor aan Robin de Levita. Als kunstliefhebber en verzamelaar herkende hij het verhaal van Steven en ook hij werd enthousiast. Samen besloten zij Wonderful Art Books op te richten.


Uitgeverij Komma’s limited editions van ‘Rijks, Masters of the Golden Age’ en ‘Vincent van Gogh’s Sketchbooks and More…’ vormen de basis voor het platform. De uitbreiding van de collectie is in volle gang en het aanbod wordt steeds groter. 


wonderfulartbooks.com