Meestal nog net óp, maar soms ook behoorlijk óver het randje: vanaf 1978 heeft Emo Verkerk de schilder- en beeldhouwkunst met zijn sympathieke en wonderlijke werk verrijkt. Zijn eerste schilderijen (rond 1978) zijn direct portretten: koene ondernemingen waarin gelijkenis – vorm en kleur leiden een eigen leven – onverbiddelijk overvloeit in een warboel van expressie, gewaarwording, spiegeling en projectie.

Na 1987 maakt Verkerk zich los van het portret zoals iedereen dat begrijpt en kiest hij ervoor zijn eigen weg te gaan. Ontwapenende en vrolijke schilderijen en beelden tonen wat er kan gebeuren als je filosofie de vrije loop laat in een natuurlijke omgeving. Twee interviews diepen de relatie uit tussen schilderkunst en slapstick.

Brieven aan Adriaan van Dis bieden de lezer een eigenzinnige kijk op de relatie tussen fauna en sculptuur. En schilderen als ruimtelijk avontuur wordt toegelicht in een gesprek met Luc Tuymans. Zoals versprekingen en humor soms een vingerwijzing zijn naar het voor- of onderbewuste, zo kunnen verf en penseel een wereld tevoorschijn toveren die in niets onderdoet voor het carnavaleske van de taal.
Speciaal voor degenen die het circus van de schilderkunst kunnen waarderen.

  

EMO VERKERK
Graag of niet / Love me or leave me

Softcover Speciale stans in omslag
Nederlands / Engels
192 pagina’s
22 x 28 cm
ISBN 9789491525384
NUR 646

uitverkocht

0 Comments

LANGUAGE

NL | EN