Arts en Crafts
De kunst van Emil van Slooten

Emil van Slooten (1917 – 2009) was in zijn tijd dé toonaangevende oncologisch chirurg in ons land. Maar ook was hij een beeldend kunstenaar van grote allure. Zijn “prentjes” zijn fascinerend: humorvolle schetsjes op briefjes aan medewerkers, de inhoud van het gecommuniceerde raak illustrerend. De dia’s bij zijn erudiete toespraken, zowel bij officiële gelegenheden als bij feesten en partijen, zijn kleine meesterstukjes. Soms zijn ze samengevoegd tot een indringend beeldverhaal of een verrassend geestige fabel.

Een scherp observator toont hij zich in zijn portretten. De schilderijen van zijn hand zijn minder speels, ze tonen steeds een gevoelige band met zijn patiënten. Het keramisch werk is vaak wel weer vanuit een sprankelende humor. Zijn in “Arts en Crafts” samengebrachte kunst geeft ook inkijk in de, nu al bijna weer vergeten, bijzondere wereld van een toenmalig ziekenhuis.

Enkele oud-collega’s en bewonderaars hebben een selectie van zijn kunst weten te verzamelen om te voorkomen dat dit aspect van zijn levenswerk onderbelicht blijft en in de vergetelheid raakt.

 

 

 ARTS EN CRAFTS
De kunst van Emil van Slooten
 
Samenstelling en redactie
Bin Kroon, Joop van Dongen
Aya de Lange, Martin Lomecky
 
genaaid gebonden
23 x 26,5 cm
168 pagina’s
ISBN 978-94-91525-75-9
NUR 371
 
€ 29,95

BESTELLEN € 29,95

0 Comments

LANGUAGE

NL | EN