ELLEN TEN DAMME

Fotokunstwerk OBSESSIE

Je moet wel heel veel lef hebben om zomaar een totaal onbekende fotograaf in je leven toe te laten, twee jaar lang, 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Maar Ellen ten Damme deed het. Zonder schaamte, zonder remmingen, een mens dicht bij haar eigen natuur. Ellen in haar oervorm, als oermens, of beter: oervrouw. Danny Ellinger legde Ellens leven vast in een oneindige serie oogverblindende foto’s, die nu samengebundeld zijn in het fotokunstwerk ‘OBSESSIE’.

‘De meest langdurige poseersessie uit de geschiedenis
van de fotografie’

‘De meest langdurige poseersessie uit de geschiedenis van de fotografie’, zo omschrijft Ilja Leonard Pfeiffer het in zijn voorwoord over de ontstaansgeschiedenis van het boek.

730 dagen samen met een zichzelf als ‘ongegeneerde voyeur in zijn ergste vorm’ omschrijvende fotograaf eiste zijn tol. “Ik had geen idee waaraan ik begon. In het begin was het allemaal heel afstandelijk, heel documentair, maar hij kwam steeds dichterbij. Ik werd er gek van, maar ik dacht: oké, dan maar all the way”, aldus Ellen.

“De fotograaf is als een psychiater die observeert, kijkt, observeert, weer kijkt en dan toeslaat. Net zo lang tot het onderwerp volledig ontleed is. Ellen ervoer dat als psychopathisch en obsessief. Ik begrijp dat. Maar we waren op een missie, een missie die we deelden”, schrijft Danny.

“Maar daardoor is dit op een groteske manier wel echt een boek geworden van ons samen”, vindt Ellen.

En zo is het maar net. Deze samenwerking heeft geleid tot een boek zoals dat nog nooit eerder gemaakt is. Een boek waarin we de artiest, de vrouw, het meisje overal kunnen volgen. Van de kleinste dagelijkse bezigheden thuis tot de meest exotische decors in verafgelegen landen. Van de slaapkamer tot de kleedkamer, van de auto tot in de trapeze.

download

Ellen ten Damme
Danny Ellinger
 

€ 95,-
220 PAGINA’S
Handgebonden zonder bladnaad
NEDERLANDS
ISBN 9789491525063
31 x 23 CM

 
 
 
 
 
 

0 Comments

LANGUAGE

NL | EN