LEZING: BRIDGET RILEY 23 OKT 2016.

Kom op deze zondag meer te weten over Bridget Riley en ‘The Curve Paintings’. Met een ongekend streven naar helderheid, en met grote precisie en discipline werkt Bridget Riley (1931) al ruim vijftig jaar aan haar sensationele oeuvre. De Britse kunstenaar staat bekend om haar kleurrijke doeken en optische effecten, waarmee ze een breed publiek voor abstracte kunst weet te interesseren. Ze maakt werk op het platte vlak, maar door de duizelingwekkende lijnen lijkt het op te bollen, te vervormen of te golven. Riley weet kleur en vorm, de traditionele ingrediënten van de schilderkunst, in strak georkestreerde bewegingen zo tegen elkaar uit te spelen dat de toeschouwer zich vaak overweldigd voelt. Ze behoort tot een van de meest beroemde kunstenaars van haar generatie. Reserveren voor de lezing is niet nodig.

Spreker: Verena Bakhuizen
23 OKT 2016 – 14.00 tot 14.45 uur
Gemeentemuseum, Den Haag

———————————————————————-

Het werk van Bridget Riley wordt gerekend tot optische kunst. Alhoewel haar schilderijen diep geworteld zijn in een schilderstraditie, draait ze de verhouding tussen de toeschouwer en het doek om: er ontstaat een optisch spel, gecreëerd door de dynamische composities, dat verandert wanneer de bezoeker zich verplaatst. De gebogen lijn speelt een belangrijke rol in het oeuvre van Bridget Riley.

BRIDGET_RILEY_COVERS-3D750

Uitgave bij gelijknamige tentoonstelling in het
Gemeentemuseum Den Haag van 25 juni t/m 23 oktober 2016

Het overzicht The Curve Paintings 1961-2014 toont met meer dan vijftig schilderijen en voorstudies hoe dit motief de afgelopen vijftig jaar telkens terugkeert, van haar zwart-witte werken uit de jaren 60, tot de recente kleurrijke muurschildering Rajasthan (2012). Steeds boort Riley in de curve nieuwe mogelijkheden aan om kleur en lijn in beweging te zetten.

Met een ongekend streven naar helderheid, en met grote precisie en discipline werkt Bridget Riley (1931) al ruim vijftig jaar aan haar sensationele oeuvre. De Britse kunstenaar staat bekend om haar kleurrijke doeken en optische effecten, waarmee ze een breed publiek voor abstracte kunst weet te interesseren. Ze maakt werk op het platte vlak, maar door de duizelingwekkende lijnen lijkt het op te bollen, te vervormen of te golven.

Riley weet kleur en vorm, de traditionele ingrediënten van de schilderkunst, in strak georkestreerde bewegingen zo tegen elkaar uit te spelen dat de toeschouwer zich vaak overweldigd voelt. Ze behoort tot een van de meest beroemde kunstenaars van haar generatie. Gemeentemuseum Den Haag heeft een bijzondere band met de ‘grand dame van de Britse schilderkunst’ en brengt deze zomer een bijzonder overzicht, met een focus op ‘de curve’, de golfbeweging die telkens terugkeert in haar carrière.

 


Bridget Riley
The Curve Paintings 1961-2014
Paul Moorhouse and Robert Kudielka
€ 19,95
ENGELS
166 PAGINA’S
25 x 21,5 CM
ISBN 9781909932289