EEN JAS – LUX BUURMAN IN RIJKSMUSEUM VAN OUDHEDEN.

I made my song a coat
covered with embroideries
out of old mythologies
from heel to throat …

Deze regel uit het gedicht Een jas van de Ierse dichter W.B. Yeats (1865-1939) inspireerde kunstenares Lux Buurman tot het maken van een serie van negen schilderijen, die ze in een periode van vijf jaar schilderde. Ze laten elk (een deel van) een jas zien, waarop de prachtigste voorstellingen uit de Griekse mythologie zijn geborduurd.


 
foto: Karin Janssen

Klassieke mythologie
De schilderijen belichten facetten van de Klassieke mythologie: van onbeteugelde driften tot wonderbaarlijke geboortes, van alles overwinnende liefde tot licht en schoonheid. De mythen zijn Lux Buurman bijzonder dierbaar omdat ze vertellen over menselijke goden en herkenbare emoties.

Een oude regenjas
De jas op de schilderijen is gemodelleerd naar een oude regenjas van Buurmans dochter. De mythologische motieven op de jas zijn ontleend aan bestaande werken, zoals beeldhouwwerken uit de oudheid en schilderijen uit de renaissance. De motieven zijn opnieuw gerangschikt, waardoor nieuwe verhalen en verbanden ontstaan: imitatio et emulatio, nadoen en nieuw doen.

Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28, 2311 EW Leiden
Looptijd expositie: 14 februari t/m 11 juni 2017

Schilderboek
In mei verschijnt van Lux Buurman het boek Schilderboek. Rijk geïllustreerd, met humor geschreven en toegankelijk voor iedereen biedt dit Schilderboek een schat aan kennis en inzicht in de klassieke schilder- en tekenkunst.

PRE-ORDER
Schilderboek
€ 49,95
ISBN 978-94-91525-62-9