BRITA BAKEMA’S AUDIOVISUAL MOESSORGSKI EN DE SCHILDERIJENTENTOONSTELLING.

De Russische componist Modest Moessorgski (1839-1881) schreef in 1874, ter nagedachtenis aan zijn overleden vriend en kunstenaar Viktor Hartmann, een tiendelige pianosuite.

Hij noemde dit werk de ‘Schilderijententoonstelling’. Dit, omdat hij op een postume tentoonstelling van aquarellen en tekeningen van Viktor Hartmann tien werken had gezien die hem inspireerden om die op een verhalende wijze op toon te zetten. Moessorgski heeft zelf nooit een publieke uitvoering van deze grandioze pianosuite mogen beleven. Rimsky-Korsakow heeft de suite na Moessorgski’s dood laten publiceren.

In 1922 heeft de Franse componist Maurice Ravel een orkestbewerking van de pianosuite gemaakt. Deze heeft Moessorgski’s ‘Schilderijententoonstelling’ wereldberoemd gemaakt. Het is onder andere hieraan te dnken dat ook de oorspronkelijke pianoversie internationaal beroemd is geworden.

Moessorgski’s ‘Schilderijententoonstelling’ heeft Brita Bakema geïnspireerd om, in verschillende perioden van haar leven, de tien delen van deze pianosuite tekeningen te maken. Deze worden tezamen met de muziek op eigentijdse wijze hier gepresenteerd.

MOESSORGSKI OP DE STROOM VAN DE TIJD
BRITA BAKEMA
VOORZIEN VAN CD MET DE PIANOMUZIEK VAN MOESSORGSKI’S ‘SCHILDERIJENTENTOONSTELLING’ GESPEELD DOOR HANS OUDENAARDEN

HARDCOVER MET LINNEN RUGBAND
NEDERLANDS
128 PAGINA’S
25,5 x 37,5 cm
ISBN 978-94-91525-72-8
€ 68,50

Meer over deze publicatie …
 

BESTELLEN € 68,50