NEDERLANDS FOTOMUSEUM WINGENDER COLLECTIE.

Collectie Wingender bijzondere Nederlandse fotoboeken
16 sep 2017 – 7 jan 2018

Dit najaar krijgt het publiek voor het eerst de kans om een selectie uit de Collectie Wingender te zien: de grootste privéverzameling van Nederlandse fotoboeken en fotografisch geïllustreerde publicaties ooit. Jan Wingender kocht zijn eerste fotoboek in 1956, toen er onder verzamelaars nog nauwelijks belangstelling voor het fotoboek bestond. Dit groeide uit tot een collectie van meer dan 7.000 titels, daterend van 1861 tot 2011. De expositie toont zeer bijzondere en zeldzame uitgaven, waaronder De Jordaan van Dolf Toussaint en Het boek van PTT van Piet Zwart. De Collectie Wingender is in 2011 door het Nederlands Fotomuseum met steun van het Mondriaan Fonds aangekocht.

Tentoonstelling
De tentoonstelling omvat een selectie fotoboeken die thematisch is ingedeeld. Daarbij wordt het accent gelegd op publicaties die een sterk maatschappelijke functie hadden, omdat die typerend zijn voor de manier waarop Jan Wingender heeft verzameld. Beginnend bij Wingenders meest bepalende aankoop, het fotoboek De Jordaan van de onlangs overleden fotograaf Dolf Toussaint, leidt de rode draad in de expositie langs zeer bijzondere en veelal ook zeldzame uitgaven die ooit een informatieve of wervende functie hadden op het gebied van educatie, gezondheidszorg, emancipatie, politiek en cultuur. Bij deze publicaties waren ooit fotografen betrokken als Cas Oorthuys, Jan Versnel en Meinard Woldringh, en grafisch vormgevers(bureaus) als Studio Ahrend, Jan Bons, Piet Marée en Piet Zwart.

 

Enkele titels die te zien zijn:
Ellen Thorbecke, People in China (1935)
Jan Versnel e.a.:  Kiekeboe-kje (1959)
Ed van der Elsken: De Jong en Van Dam  (1962)
Eva Besnyö e.a., Baas in eigen buik (1978

 

 

In de tentoonstelling draait een filmisch interview met Jan Wingender waarin hij vertelt over zijn passie en de manier waarop hij heeft verzameld, in een tijd waarin er nog nauwelijks kennis van of belangstelling voor de geschiedenis van het fotoboek bestond. De tentoonstelling is samengesteld door Frits Gierstberg (senior curator Nederlands Fotomuseum) en Hinde Haest (curator).

Download de inventarislijst van de collectie Jan Wingender hier.

Meer informatie …

Foto banner: Bart Sorgedrager
Foto thumb: Ellen Thorbecke, People in China (1935)
nederlandsfotomuseum.nl