WINGENDER COLLECTION BIJ DE BEST VERZORGDE BOEKEN 2016.

Uitgevers, opdrachtgevers, grafisch ontwerpers, drukkers en binders stuurden in totaal 298 boeken in. Deze zijn beoordeeld op hun onderscheidend vermogen op het terrein van inhoud, ontwerp, beeldbehandeling, typografie, materiaalkeuze, druk en bindwijze.

De selectie van 33 boeken is ingezonden naar de Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig, de internationale boekjurering. Op 9 maart a.s. zullen de winnaars bekendgemaakt worden en weten we of ook Nederlandse boeken in de prijzen vallen. Vanaf 29 september zal het Stedelijk Museum Amsterdam De Best Verzorgde Boeken 2016 exposeren. Dan zal ook de uitreiking plaatsvinden.

Vanaf vorig jaar worden de inzendingen ook beoordeeld door een vijfkoppige studentenjury waarin vijf academies zijn vertegenwoordigd. Het oordeel van deze toekomstige boekenmakers wordt 1 juni bekendgemaakt.

De vakjury bestond uit ontwerpers Yolanda Huntelaar en Remco van Bladel, Freek Kuin (creatief directeur drukker robstolk), Eelco van Welie (directeur nai010 uitgevers) en Carolien Glazenburg (conservator grafische vormgeving Stedelijk Museum Amsterdam).

Hinde Haest – 1/100 Dutch Photographic Publications from the Wingender Collection
Ontwerp: Typography Interiority & Other Serious Matters
(Els Kerremans) | Productie: Hans Bol, Jan Zweerts , ANDO Graphic, Callenbach boekbinders | Uitgever: Komma