DE JUFFEREN VAN LEYDEN NU VERKRIJGBAAR.

LEIDEN – Het begon met een fietstocht door Leiden, door de smalle steegjes, langs de kleine winkels. Peetra van der Knaap deed er haar boodschappen, en ineens kreeg ze een plan. ,,Die krachtige vrouwen, die durven maar.’’ Ze interviewde vijftig vrouwelijke ondernemers uit Leiden.
De Jufferen van Leyden is vrijdag 28 oktober gepresenteerd in boekhandel Kooyker in Leiden. Kooyker-eigenaar Willeke van der Meer is een van de geïnterviewde vrouwen uit het boek. Wethouder Marleen Damen nam het eerste exemplaar in ontvangst.

Door Janneke Dijke – 27-10-2016 Leidsch Dagblad

 

Na haar verhuizing van Oegstgeest naar Nieuw Leyden had Van der Knaap het gevoel dat ze op de juiste plek terecht was gekomen. ,,In Oegstgeest miste ik de authenticiteit.’’ Terwijl ze daar juist zo van gecharmeerd is. ,,Toen ik in Leiden ging wonen ontdekte ik ineens dat er hier zoveel meer is dan de winkels in de Haarlemmerstraat.’’

Met het plan voor een boek onder haar arm bezocht ze allerlei vrouwelijke ondernemers. Waarom vrouwen? ,,Ik was op dat moment mezelf een beetje kwijt, en ik zag power bij die vrouwen. Die bijzondere winkels worden bijna allemaal gerund door vrouwen, niet door mannen.’’ Het enthousiasme van de ondernemers sloeg over op Van der Knaap. ,,Ik heb mezelf teruggevonden en sta er nu zeven keer zo sterk voor.’’

Toch merkte Van der Knaap na verloop van tijd dat kracht niet de juiste term is voor de vrouwelijke ondernemers van Leiden. ,,Het gaat om passie: dat is hun drijfveer. Daar zit ook meteen mijn missie. Jonge vrouwen worstelen soms met wat ze moeten doen. Als je tachtig uur per week wilt werken als advocaat omdat daar je passie ligt, prima. Maar als je het alleen doet omdat je denkt dat dat je maatschappelijk succes brengt, dan moet je je misschien afvragen of het de juiste weg is.’’

Joyce de Gruiter, Leids designer

Joyce de Gruiter, Leids designer

Aanvankelijk wilde de Leidse alleen winkeliers portretteren. Later kwamen daar ook ambachtslieden, kunstenaars en ontwerpers bij. ,,Die afwisseling maakt het leuk.’’ In het boek maak je kennis met de vrouwen achter de kledingwinkels Main Street en KAA’S en met ambachtslieden als goudsmid Daphne Biekart en lederontwerper Marjan van der Leijé. Om er maar een paar te noemen. Van der Knaap had altijd al haar vaste adresjes in de stad, maar dat zijn er tijdens deze speurtocht alleen maar meer geworden. ,,Sommige vrouwen zijn zelfs vriendinnen geworden.’’ En: ,,Ik ben zo ongelooflijk veel van die stad gaan houden.’’

Ze hoopt met haar boek datzelfde gevoel los te weken bij de lezer. En ze heeft een boodschap: ,,Shop in Leiden. Het is zo belangrijk. Er is zoveel bijzonders te koop in Leiden. Zelf ben ik opgevoed met de gedachte dat je de middenstand steunt. Maar heel veel mensen kopen online en dat is de doodsteek voor de stad.’’ Door dit boek weet ze hoe moeilijk sommige onderneemsters het hebben. ,,Sommige winkels zitten op zo’n leuke plek, maar hebben moeite om hun huur te betalen. Zo zonde.’’

Schoenmaker Marianne Zweerus

Schoenmaker Marianne Zweerus

’Mooie spullen kun je repareren’

Marianne Zweerus is schoenmaker in Schoenmakerij De Morspoort, Morspoort 40 in Leiden. In het boek vertelt ze:

,,In mijn vrije tijd deed ik altijd dingen met mijn handen. Ik maakte kleren of knipte het haar van mensen. Van een zool van een oud gympie en een lapje leer maakte ik mijn eigen mocassins. Met een trapmachine maakte ik op mijn twaalfde mijn eigen kleren. Mijn vader zei vroeger: ’Wat je doet is allemaal leuk, maar je moet wel een vak leren’. (…) Ik heb nu vijf jaar een eigen zaak. Ik repareer schoenen en tassen. Het klopt helemaal. Ik kan lekker met mijn handen werken. In mijn vrije tijd heb ik altijd kleren gemaakt of stoelen bekleed. Nu kan ik het in mijn beroep. (…) Recycling zit wel in mijn bloed. Duurzaamheid, niet alles zomaar wegdoen. Mooie spullen kun je repareren. Dan gaan ze nog langer mee. Mensen die bij mij komen zijn mensen die iets moois hebben en ervan zijn gaan houden.’’

 

Wereldreiziger Rinda Refuge

Wereldreiziger Rinda Refuge

’In Leiden kun je alles krijgen’

Op Hogewoerd 12 heeft Rinda Refuge haar winkel in mode-accessoires. In De Jufferen vertelt ze dat ze inkopen doet als ze voor de KLM over de wereld vliegt:

,,Ik zie mooie dingen! Ik zie ze overal. Het probleem is dat ik maar één ketting tegelijk om kan doen. Ik kom op plekken – China, Filipijnen, Ecuador – waar ze geweldige sjaals hebben en prachtige sieraden. De mooiste komen overigens uit Europa. Uit China haal ik parelkettingen, -oorbellen en -armbanden. Alles wat je hier in de winkel ziet heb ik met passie ingekocht. (…) Misschien heb ik wel een tekort aan mooie spulletjes gehad in mijn jeugd. Ik was de derde van vier meiden en moest altijd oude kleren van de oudsten dragen. (…) Ik zou willen dat meer mensen ontdekken dat de Hogewoerd een beeldige straat is. Mensen in Leiden moeten beseffen dat we hier prachtige winkels hebben: je hoeft niet naar een andere stad te gaan. Om de hoek kun je alles krijgen!’’

Kledingverkoper Irene Prinsen.

Kledingverkoper Irene Prinsen.

’Het is hier een ontmoetingsplek’

Irene Prinsen is eigenaar van Second Trend, de winkel met tweedehands designer-kleding aan Langebrug 20G in Leiden. Ze vertelt:

,,Mijn klanten zijn tussen de dertig en vijftig jaar. Meestal vrouwen met een baan die het een kick vinden om voor heel weinig geld een topstuk te scoren. Mensen met weinig budget heb je ook, maar die zijn in de minderheid. Verder vrouwen die een broertje dood hebben aan massaconfectie en echt mooie en bijzondere stukken zoeken. (…) Ik ben een beetje een sociaal werkster, dat komt ook doordat je elkaar al zo lang kent. Mensen die in een dipje zijn, komen bij me langs en krijgen een bakkie thee. Het is hier een ontmoetingsplek! Het moet leuk zijn, de wereld is al zo akelig. Ik vind het belangrijk dat er een goede sfeer is, dat je kunt lachen met elkaar. Ik lach me kapot. (…) Ik ben trots op mezelf, op mijn energie, mijn uithoudingsvermogen en creativiteit.’’

 


De Jufferen van Leyden – markante ondernemers in hartje centrum
Petra van der Knaap
Fotografie: Sanneke Fisser
Grafisch Ontwerp: Nelleke van der Burg

14,8 x 21 cm
Nederlands
196 pagina’s
€ 24.95

 
BESTELLEN € 24,95